top of page

O meni

Goran Dević, rođen je u Sisku 1971. Studirao pravo i arheologiju.  2008.g. diplomirao filmsku i tv režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje danas radi kao izvanredni profesor. Pročelnik je katedre za dokumentarni film i voditelj MA studija dokumentarnog filma. Njegovi dokumentarci Uvozne Vrane, Nemam ti šta reć ljepo, Tri, Buffet Željezara, Na vodi, nagrađeni su na brojnim međunarodnim festivalima kao što su Sarajevo, Prizren, Oberhausen, Leipzig, Beograd, ZagrebDox...

 

Njegov prvi dugometražni igrani film Crnci (koscenarist i korežiser Zvonimir Jurić) je na desetak festivala nagrađena ratna drama. Retrospektive njegovih dokumentaraca prikazane su na mjestima kao što su Arsenal Berlin, Crossing Europe Filmfestival Linz, Beldocs-u Beograd, ZagrebDox-u, Muzeju suvremene umjernosti MAXXI u Rimu i Holandskoj kući u Sisku.

Filmovi su mu prikazivani na mjestima kao što su  The New York Museum of Modern Art , Casino Luxembourg, Beirut Art Center i Galerija Nova Zagreb. Dobitnik Nagrade grada Zagreba. Osnivač je produkcijske kuće Petnaesta umjetnost.

Contact

bottom of page