top of page
IMG_20230115_093505 b.jpg

Ideja o “10 Zapovijedi...“ kao onima koje daje/donosi autoritet, pa bio to sam Bog ili na ljudskoj razini Vjekoslav Klaić uvijek počiva na premisi da neki autoritet dobronamjerno poučava/upućuje nekoga tko manje zna s ciljem uspostave nekih moralnih vrijednosti. Iz vjerske sfere tako angažirani prosvjetitelji i autoriteti se premještaju više na svjetovne sfere u trenucima krize društva kao npr. krajem 19. stoljeća u Banskoj Hrvatskoj kada sve više ljudi poseže za porocima, gubi moralne orijentire i sl.  Osim u vidu raznih poučnih knjižica, pamfleta ili proglasa kojima progovaraju o tome kako voditi ispravan život, čistiti kuću, održavati higijenu, suzdržavati se od alkohola, cigareta, bluda i sl. savjetuje se poljoprivrednicima kako da izbjegnu lihvarenje, Hrvatima kako biti domoljubi, djevojkama kako da se udaju, majkama kako dojiti, njegovati ili odgajati djecu i sl. Taj angažirani prosvjetiteljski stil njegovali su liječnici, učitelji ili svećenici poput Antun Lobmayera, Antuna Radića, Frana Gundruma Oriovčanina, Andrije Štampara ili Vjekoslava Klaića što je išlo ukorak s tadašnjim razvojem socijalne medicine u kojem je učenje savjetovanjem, držanjem predavanja tj. poučavanjem pokušalo usmjeravati manje pismeno stanovništvo  na ispravniji, zdraviji i sl. put. Paralelno s tim prosvjetiteljskim tonom u knjigama, novinskim člancima, pamfletima, plakatima ili letcima javlja se i satirični diskurs u formi karikature o tim često „škakljivim temama“ u tzv. zatvorenim zajednicama/sustavima poput obitelji, vojske, mornarice i slično. 

Krajem 19.stoljeća na razglednicama njemačkog govornog područja kod tzv. humorističkih razglednica pojavljuju se motivi „10 Zapovijedi za supruge“ i „10 Zapovijedi za muževe“.  Na oba tipa razglednice suprug ili supruga drže natpis „10 Zapovijedi“ i bočno su numerički ispisane zapovijedi. Među litografskim razglednicama s temom „10 zapovijedi“ pojavljivale su se „10 zapovijedi za muževe“, „10 Zapovijedi za mlade“ te „10 Zapovijedi za mlade vojnika“.

  

Manje dekorativne razglednice početka 20. stoljeća u formi vertikalno postavljenog pravokutnika, prikazuju u gornjoj trećini karikaturu a u donjem dijelu razglednice je ispisan tekst „10 Zapovijedi“. Razglednice tog tipa s ukrašenim vitičastim dekoracijama korištene su do Prvog svjetskog rata za razliku od tipski sličnih razglednica, samo bez dekorativnih motiva, koje su tiskane tridesetih godina. Humorističke razglednice tipa „10 Zapovijedi“ koje su nastale tridesetih godina preuzimaju formu, stil i sadržaj razglednica nastalih prije Prvog svjetskog rata te se mogu smatrati svojevrsnim reizdanjem ili nasljednicama ranijih razglednica.  Na žalost razglednice tipa „10 Zapovijedi“ na hrvatskom jeziku nisu pronađene prije 1930.-tih ali za pretpostaviti je da su postojale.  

  

Posebnu kategorija tzv. humorističkih razglednica s karikaturama čine one koje tematiziraju mornaricu ili vojsku pa tako na razglednicama koje su korištene i tijekom Prvog svjetskog rata vidimo mornare/vojnike kako drže stilizirani natpis  s „10 Zapovijedi“.  

Razglednicu K.uK. mornarice iz Pule  „10 Zapovijedi mornara“ ilustirao je Ed. Dworak.  Tih „10 zapovjedi“ nema ništa s moralnom ili ćudorednom formom božjih zapovjedi već se satiričkim tonom poigrava sa nemoralnim životom austro-ugarske mornarice navodeći kako mornari piju, kako se ponašaju sa ženama, sa zapovjednicima ili  kući na dopustu.   

U tom kontekstu pri kraju Prvog svjetskog rata izašla je 1917. i knjiga Reinholda Gerlinga, Muškarci za koje se ne treba udati, što je potaknuo niz poslijeratnih naslova koji su izlazili u nakladi zagrebačke Neve poput prijevoda rukopisa Dr. Paul Adama, Zablude ljubavnog života iz 1924., Arthur Muller, Higijena prve bračne noći, putokaz za zaručene mlade parove, Eugen Zugen : Vječni grijeh ljubavni između muškaraca i žena itd.  

U skladu s tom tematikom a u formi razglednice izašle su i razglednice

„10 Zapovjedi“ u seriji od minimalno 18 različitih primjeraka. Riječ je o seriji tiskanoj na hrvatskom jeziku po uzoru na ranije objavljene razglednice tiskane na njemačkom jeziku. Izdavač tih razglednica je bila S+S BW tiskara tj. riječ je o berlinskom tiskaru W S + S B (WSSB) tj. Wilhelm S. Schroeder Nachf. (Max Wollstein). Pod utjecajem moralnih uputa ali sa dozom satire na tim razglednicama tiskane su ZAPOVIJEDI za mladiće, za motocikliste, za muževe, za punice, za automobiliste, za kućne prijatelje, za zetove, za kazališne goste, za igrače bridge-a, za snahe, za žene, za posjetioce kazališta, za djevice, za izletnike, za radio slušače, za igrače biljara, za planinare itd. 

Od 17 pronađenih različitih razglednica na njih dvije postoji tiskani tekst 10 Zapovijedi u stihovima. Na žalost pronađeno je svega par putovalih razglednica, a na jednoj je pošiljatelj dopisao tekst na prednjoj strani te je uputio razglednicu „10 Zapovijedi za radio-slušače“ osobi koja je slušač radija te mu je na poleđini razglednice napisao i prigodan tekst o tome. 

Razglednice koje su izdane u S+S BW seriji su numerirane brojevima od 8551 do 8567 te čine svojevrsnu seriju razglednica „10 Zapovijedi…“. 

Pogledajte galeriju razglednica na temu 10 Zapovijedi... nasmijte se u najdepresivnijem mjesecu u godini i sretan Vam Blue Monday iliti ga treći ponedjeljak u Siječnju a i uzbudljiva i šarena Vam Noć Muzeja 2023. s željom da čuvajte razglednice, baštinu i posjećujete muzeje i galerije pa makar oni bili virtualni ! 

osmjehom pobijedim
 

depresivan

siječanj

 

bottom of page